2007.08.31

Haal de Grrrr uit agressie

Auteur: Elizabeth Verdick & Marjorie Lisovskis
Titel: Haal de Grrrr uit agressie
Uitgeverij: Abimo/Schoolsupport
Plaats: Sint-Niklaas/Zuidhorn
Jaar: 2007
Pagina's: 118
ISBN-13: 978-90-593-2345-2
Prijs: € 9,95

haal de grr uit agressieHet is niet cool om een heethoofd te zijn. Dat is de centrale boodschap van dit boekje uit de reeks Lach en Leer. Dit boekje is geschreven voor kinderen en jongeren maar kan uitstekend gebruikt worden door ouders, leerkrachten, leerlingenbegeleiders en andere hulpverleners om het thema agressie bespreekbaar te maken.

Eerst zet dit boekje het thema kwaad zijn scherp. Dit wordt onmiddellijk gevolgd door een aantal tips om beginnende boosheid onder controle te houden en af te reageren. Een eenvoudige ontspanningsoefening kan hier bij helpen. Daarna wordt duidelijk gemaakt dat agressie meer is dan roepen, tieren en slaan. Andere vormen van agressie vind je immers terug in pesten, het spelen van mentale spelletjes, onderdrukte agressie en kwaad zijn op jezelf.

Eens zover reikt het boekje een paar strategieën aan om met agressie om te gaan en te zoeken naar een constructieve oplossing. Deze constructieve oplossing ligt in het uitpraten van een conflict en het daarbij gebruiken van ik-boodschappen. Aan de hand van verschillende stappen wordt er duidelijk gemaakt hoe zo'n gesprek kan verlopen.

Met de woederadar uit het boekje leren de kinderen en jongeren signalen van woede en agressie te herkennen bij zichzelf en bij anderen.  Deze woederadar kan ook gebruikt worden om agressie op te sporen in jouw omgeving en in de media en te kijken wat dat met jezelf doet. De boodschap daarbij is dat boosheid op zich helemaal niet verkeerd is, maar dat er wel verkeerde - lees agressieve - manier zijn om er mee om te gaan.

Het boekje eindigt met heel wat concrete tips om met agressiesituaties om te gaan en te voorkomen dat iemand agressief wordt.

De Boodschap voor ouders en leerkrachten aan het einde van dit boekje zet ook hen op weg om kinderen met agressie te leren omgaan.

afdrukken

18:20 Gepost door Lieven Coppens in Abimo, Schoolsupport | Permalink | Tags: gedrag, woede, agressie | |

De commentaren zijn gesloten.