2007.10.22

Ongewild lastig

Auteur: Monique Baard en Désirée van der Elst
Titel: Ongewild lastig. Inzicht in veelvoorkomende ontwikkelingsstoornissen bij kinderen.
Uitgeverij: Pica
Plaats: Huizen
Jaar: 2007 (vierde druk)
Pagina's: 112
ISBN-13: 978-90-776-7106-1
Prijs: € 9,95

ongewild lastigBij uitgeverij Pica verscheen de vierde uitgave van dit boek over ontwikkelingsstoornissen bij kinderen. Aan bod komen autisme, ADHD, ADD, NLD, het syndroom van Gilles de la Tourette, OCD, ODD en CD.

De auteurs benadrukken eerst er vooral dat het steeds gaat over een kind mét een stoornis dat daarnaast nog heel wat te bieden heeft. Door hen te benoemen als ADHD-er, autist of NLD-er suggereert men echter dat dit niet zo is. Hun geluk hangt af van de mate waarin hun naaste omgeving begrijpt wat er met hen aan de hand is en daar rekening mee houdt. En dat is precies de bedoeling van de auteurs: iedereen die te maken heeft met een kind met een ontwikkelingsstoornis helpen om te begrijpen wat er aan de hand is.

De auteurs bekijken dan ook vanuit dit standpunt de voornoemde ontwikkelingsstoornissen. Elke stoornis wordt in klare taal beschreven met aandacht voor de hoofdkenmerken en de bijkomende problemen. Ze hebben het over de oorzaken, de diagnose en behandeling. Daarnaast - en dat is volgens mij minstens even belangrijk - leggen ze concreet uit wat het hebben van een dergelijke ontwikkelingsstoornis betekent voor het kind én voor zijn omgeving. Elk hoofdstukje eindigt met een aantal concrete tips naar de aanpak van deze kinderen.

Dit boek is een naslagwerkje voor iedereen die met kinderen werkt. Het bevordert zeker het begrip voor deze kinderen. Het kan leerkrachten helpen om op een andere manier naar hun leerlingen te kijken en eventueel vroegtijdig aan de alarmbel te trekken als ze merken dat er iets fout loopt.

afdrukken

22:10 Gepost door Lieven Coppens in Pica | Permalink | Tags: autisme, adhd, add, ocd, cd, odd, nld, tourette, ontwikkelingsstoornis, pdd-nos, ass, autismespectrum, vsld, tics, ticstoornis | |

De commentaren zijn gesloten.