2007.11.24

Mijn kind op school

Auteur: Peter de Vries
Titel: Mijn kind op school
Uitgeverij: CPS
Plaats: Hoevelaken
Jaar: 2007
  48
ISBN-13: 978-90-650-8584-9
Prijs: € 8,90

mijn kind op schoolHet compacte boekje Mijn kind op school verscheen onlangs bij het Nederlandse CPS. Hoewel het boekje geënt is op de Nederlandse situatie, is de inhoud ervan perfect overdraagbaar naar de Vlaamse.

Vijf thema's staan centraal:

  1. Wat mogen ouders van school verwachten?
  2. Wat mag de school van ouders verwachten?
  3. Hoe kunnen ouders hun kinderen helpen bij het leren?
  4. Wat als er iets met een kind niet gaat zoals verwacht?
  5. Hoe worden ouders bij school betrokken.

Elk thema wordt benaderd vanuit situaties die voor de ouders zeer concreet en herkenbaar zijn. De rode draad doorheen elk thema en het volledige boekje is deze van de goede communicatie tussen ouders en school.

In het eerste hoofdstuk gaat het over de bereikbaarheid, de openheid, de informatie en de kwaliteit die de ouders van de school mogen verwachten. Daarbij wordt benadrukt dat de ouders daarbij respect moeten opbrengen voor de eigenheid en de mogelijkheden van de school. Zo betekent bereikbaarheid niet dat de school, directie, leerkracht altijd klaar staat op het moment dat de ouder dat wil... Of betekent informeren niet dat de ouders ook niet actief informatie kunnen opvragen bij de school... Het tweede hoofdstuk benadrukt dat ouders ook bereikbaar moeten zijn voor de school, voor het geval er iets mis is met hun kind. Ook ouders moeten de school op een open en respectvolle manier informeren. Open als er problemen zijn die een invloed kunnen hebben op het functioneren van het kind in de klas, respectvol als er problemen zijn met de aanpak van een leerkracht. De school mag eveneens verwachten dat de ouders meeleven met het schoolgebeuren. Daarom hoeven ze niet op alle initiatieven van de school aanwezig te zijn. Meeleven kan ook blijken uit deelname aan een oudercontact, het respecteren van het schoolreglement, het niet vroeger op vakantie vertrekken... Het derde hoofdstukje lijst tips op om als ouder kinderen te helpen bij het leren. Je vindt er onder andere tips voor het ondersteunen van het leren lezen en rekenen, maar ook voor het begeleiden van het huiswerk en het ondersteunen van kinderen met problemen. Het hoofdstuk geeft verder ook informatie over de betekenis van een leerlingvolgsysteem en de inhoud van een goed handelingsplan. Het vierde hoofdstuk bekijkt wat er bij ouders kan gebeuren als er iets niet vlot loopt met een kind op school. Thema's als acceptatie, ontkenning, boosheid, verdriet worden hier uitvoerig besproken. Ook hier vinden ouders nuttige tips. Het laatste hoofdstukje bespreekt 25 manieren waarop ouders bij de school kunnen betrokken worden. Een aandachtige lezer zal zeker merken dat er voor de meeste dingen een Vlaamse tegenhanger is.

Het boek is zeer vlot en herkenbaar geschreven. Tal van uitspraken van ouders worden gebruikt om de thema's te verduidelijken. Ouders krijgen een heleboel praktische tips aangereikt. Leerkrachten en scholen kunnen dit boekje dan ook gebruiken als inspiratiebron om hun communicatie met de ouders te verbeteren. In Vlaanderen is het één van de opdrachten voor de centra voor leerlingenbegeleiding om de communicatie tussen scholen en ouders te ondersteunen en te bevorderen. Ook voor hen kan dit boekje dan ook een handig werkinstrument zijn.

De boeken van uitgeverij CPS worden in België verdeeld door uitgeverij Abimo.

afdrukken

12:41 Gepost door Lieven Coppens in CPS | Permalink | Tags: ouders, participatie, communicatie | |

De commentaren zijn gesloten.