2008.11.22

Meisjes en vrouwen met Asperger

Auteur: Tony Attwood, Temple Grandin e.a.
Titel: Meisjes en vrouwen met Asperger
Uitgeverij: Pica
Plaats: Huizen
Jaar: 2008
Pagina's: 152
ISBN-13: 978-90-776-7122-1
Prijs: € 17,50

meisjes en vrouwen met aspergerDit boek dat bijeengeschreven werd door verschillende auteurs wil meisjes en vrouwen met het Aspergersyndroom een plaats geven binnen het autismespectrum. Omdat deze meisjes en vrouwen vaak over het hoofd gezien worden aangezien de meeste diagnoses gesteld worden bij jongens en mannen.

De inleiding zet meteen de toon van het boek. Ze werd geschreven door een vrouw met het Aspergersyndroom. Haar boodschap is samen te vatten in één zin:

Dit boek is een blijk van erkenning voor ons, de vrouwen met Asperger, waaraan al zo lang behoefte was. Eindelijk zullen ouders, leerkrachten en psychologen beseffen dat wij een unieke groep vormen met onze eigen concrete behoeften (blz.8). 

In het eerste artikel beschrijft Tony Attwood - die ook de Hulpgids Aspergersyndroom schreef - wat meisjes en vrouwen met Asperger wel kunnen en gaat hij op zoek naar de redenen waarom dit bij meisjes en vrouwen zoveel minder wordt opgemerkt dan bij jongens en mannen.

Catherine Faherty begeleidt een steungroep voor vrouwen met Asperger. In het tweede artikel beschrijft ze de kenmerken en eigenaardigheden die uniek zijn voor meisjes en vrouwen met Asperger. Sheila Wagner sluit hier in het derde artikel op aan vanuit haar ervaring als iemand die al twintig jaar ervaring heeft met het geven van onderwijs aan kinderen met autisme. Zij geeft aan wat meisjes met Asperger in het onderwijs nodig hebben en hoe dit zou kunnen gerealiseerd worden. Hierbij staat ze niet alleen stil bij het hier-en-nu van de situatie in de klas, maar ook bij doelen op lange termijn, zoals de opleiding van toekomstige leerkrachten en dergelijke meer.

Heel boeiend is zeker het vierde artikel. Het werd geschreven door Lisa Iland, vanuit haar ervaringsdeskundigheid van iemand die als gewone tiener een broer had met Asperger en vriendschappen sloot met tienermeisjes met Asperger. Intussen is ze consulent voor tieners met Asperger en hun gezinnen op het gebied van sociale vaardigheden en andere tienerproblemen. Dit artikel bulkt van de concrete tips en adviezen die georganiseerd zijn rond viert thema's:

  • Jezelf aantrekkelijk maken en een eigen imago scheppen.
  • Begrijpen waaraan je je moet aanpassen.
  • Tegemoetkomen aan sociale verwachtingen.
  • Pestende en gemene meisjes de baas worden.

Even interessant is het vijfde artikel van Mary Wrobel dat gaat over de manier waarop men meisjes met Asperger moet voorlichten over de puberteit.

In het zesde artikel heeft klinisch psycholoog Teresa Bolick het over het leven na de middelbare school. Centraal staat de vraag: wat gebeurt er en moet er gedaan worden als meisjes met Asperger op eigen benen beginnen te staan, hetzij om verder te gaan studeren, hetzij om te gaan werken. Hierbij geeft ze zeer concrete tips. Jennifer McIlwee Myers - die ook de inleiding op het boek schreef - vult dit artikel aan met een eigen artikel over afspraakjes, relaties en huwelijk. Als ervaringsdeskundige heeft ze het op een heel open en concrete manier over dingen die niet en dingen die wel werken.

Een uitzonderlijk artikel werd geschreven door Ruth Snyder, een alleenstaande moeder die zelf een stoornis in het autismespectrum heeft. Ze heeft vier kinderen waaronder er ook twee zijn met een diagnose van een stoornis binnen het autismespectrum. Zij reflecteert over haar eigen voorgeschiedenis en hoe dat haar aanpak van de eigen kinderen heeft beïnvloedt. Het laatste artikel is van de hand van dr. Temple Grandle een vrouw met Asperger. Zij beschrijft heel open hoe haar werk haar leven een meerwaarde heeft gegeven.

Dit unieke boek heeft niet alleen deuren geopend om te kijken naar mensen met Asperger, maar heeft ook deuren getoond waar men aanvankelijk niet wist dat ze er waren. Het zal mensen die in contact komen met meisjes en vrouwen met Asperger alvast toelaten anders naar hen te kijken dan als een persoon met bizar of onverwacht gedrag.

afdrukken

13:00 Gepost door Lieven Coppens in Pica | Permalink | Tags: autisme, ass, autismespectrum, asperger | |

De commentaren zijn gesloten.