2009.05.15

Heb ik dat?! Over Tourette en zo

Auteur: Janneke Helling-van Rheenen
Titel: Heb ik dat?! Over Tourette en zo.
Uitgeverij: Ninõ
Plaats: Amsterdam
Jaar: s.a.
Pagina's: 72
ISBN-13: 978-90-8560-506-5
Prijs: € 12,50

heb ik dat - over tourette en zoIn dit boekje, dat geschreven werd voor kinderen, wordt er op een heel toegankelijke manier enorm veel informatie gegeven over het syndroom van Gilles de la Tourette. Niet alleen de theorie komt aan bod, er worden ook heel wat concrete en praktische adviezen en tips gegeven.

Na een korte inleiding vertelt Julian, een jongen met Tourette in het eerste hoofdstuk zijn verhaal. In kort bestek wordt hier veel informatie over Tourette op een zeer herkenbare manier aangebracht. Deze informatie wordt in de volgende drie hoofdstukken uitgediept. In het tweede hoofdstuk wordt de werking van de hersenen onder de loep genomen. Het Tourette-syndroom wordt daar beschreven als een overbelasting van de hersenen en een gebrek aan inhibitie. Dit wordt in het derde hoofdstuk vertaald naar concreet gedrag. Tics, dwang- en drangmatig gedrag worden van elkaar onderscheiden en op een eenvoudige manier uitgelegd. Het vierde hoofdstuk breidt de mogelijke gevolgen van het Tourette-syndroom uit naar slaapproblemen, concentratieproblemen, impulsiviteit, hyperactiviteit, problemen met spreken, lezen en schrijven, problemen met contacten en communicatie, PDD-nos, ADHD, somberheid en depressiviteit en stemmingsstoornissen. In het vijfde hoofdstuk bekijkt het boekje op een meer algemene manier hoe men met de stoornis kan omgaan. Er wordt een woordje gezegd over ontspanningsoefeningen, sport en creatief bezig zijn, gedragstherapie, praktische hulpmiddelen en medicijnen.

De resterende hoofdstukken van het boek geven concrete tips over het omgaan met Tourette in verschillende situaties:

  • Hoofdstuk 6: Omgaan met Tourette bij familie en vrienden.
  • Hoofdstuk 7: Omgaan met Tourette bij broertjes en zusjes.
  • Hoofdstuk 8: Omgaan met Tourette op school.
  • Hoofdstuk 9: Omgaan met Tourette thuis.

Het tiende hoofdstuk sluit het boekje op een heel korte manier af.

Boekjes als dit zouden meer geschreven moeten worden. Op een persoonlijke manier wordt de lezer meegenomen naar de wereld van Tourette. Hij krijgt een massa concrete en bruikbare informatie mee en leert de stoornis beter begrijpen. Heel wat concrete tips over het omgaan met Tourette zijn onmiddellijk in de praktijk bruikbaar. Een aanrader voor kinderen en ouders maar ook voor volwassenen die beroepsmatig voor het begeleiden van kinderen met Tourette instaan.

De boeken van uitgeverij Ninõ worden in België verdeeld door uitgeverij Epo.

afdrukken

17:00 Gepost door Lieven Coppens in Niño, SWP | Permalink | Tags: tics, ticstoornis, tourette | |

De commentaren zijn gesloten.