2009.05.15

Ik en faalangst

Auteur: Nathalie van Kordelaar & Mirjam Zwaan
Titel: Ik en faalangst
Uitgeverij: Ninõ
Plaats: Amsterdam
Jaar: 2009
Pagina's: 64
ISBN-13: 978-90-8560-553-9
Prijs: € 9,90

ik en faalangstKinderen leren omgaan met faalangst. Dat is de opzet van de auteurs van dit boekje. Het kreeg de vorm van een werkboekje met veel doe- en denkopdrachten. Zeven pictogrammen helpen de lezers om de inhoud van het boekje beter te begrijpen.

Na een woordje uitleg op kindermaat over wat er met het boekje kan gedaan worden, start het boek met een verhaal. Dit verhaal is niet vrijblijvend. Op verschillende momenten moet het kind de situatie analyseren aan de hand van de volgende vragen:

  • Wat gebeurt er?
  • Heb jij dat ook wel eens?
  • Wat doe je dan?

De directe taal van het verhaal zorgt meteen voor een grote herkenbaarheid. Zowel de psychologische als de lichamelijke signalen van faalangst komen aan bod. De vragen die het kind tussendoor moet beantwoorden doen de rest.

In het eerste echte hoofdstuk van dit boekje gaat het kind op zoek naar zijn sterke kanten. Het denkt over zichzelf na en laat voor hem belangrijke anderen, zoals ouders en grootouders, leerkrachten en vrienden, meedenken. Ook het omgaan met complimenten krijgt hier een plaats.

In het tweede hoofdstuk leggen de auteurs op een eenvoudige manier uit wat faalangst is. Door doe- en denkopdrachten maken ze de opgedane kennis onmiddellijk persoonlijk. Het derde hoofdstuk sluit hier nauw op aan. Het brengt de lichamelijke klachten bij faalangst in beeld. Het volgende hoofdstuk leert het kind om te gaan met zijn negatieve gedachten en gevoelens.

Het vijfde hoofdstuk draagt de titel Aanpakken en durven. De lezer krijgt voorbeelden hoe anderen hun faalangst hebben aangepakt en zoekt aan de hand van opdrachten naar eigen oplossingen.

Doorheen alle hoofdstukken geven de auteurs tips die verband houden met de besproken inhoud. Het leent zeker de moeite die na het lezen van het boekje te laten oplijsten.

Net zoals andere boekjes die bij Ninõ (een imprint van uitgeverij SWP) verschijnen, ligt de sterkte van dit boekje in de afwisseling van theorie, tips, denk- en creatieve opdrachten. De kinderen die het lezen worden voortdurend aangemoedigd om steun te zoeken bij volwassenen. Een reden te meer om dit boekje ook als volwassene door te nemen en - wie weet - zelf ook door te werken.

De boeken van uitgeverij Ninõ worden in België verdeeld door uitgeverij Epo.

afdrukken

17:00 Gepost door Lieven Coppens in Niño, SWP | Permalink | Tags: faalangst | |

De commentaren zijn gesloten.