2010.03.14

De kracht van Meervoudige Intelligentie

Auteur: Dook Kopmels
Titel: De kracht van Meervoudige Intelligentie - Een theorie omgezet in een praktische aanpak met beter leren en meer geluk voor leerlingen en leraren
Uitgeverij: Bazalt
Plaats: Vlissingen
Jaar: 2008 (derde druk)
Pagina's: 52
ISBN-13: 978-90-74233-39-2
Prijs: € 15,-

de kracht van meervoudige intelligentie - een theorie omgezet in een praktische aanpak met beter leren en meer geluk voor leerlingen en lerarenDoor de bril van de Meervoudige Intelligentie bekeken, sluit het klassieke onderwijs hoofdzakelijk aan bij slechts twee van de acht intelligenties: de Verbaallinguïstische en de Logischmathematische intelligentie. Dat betekent dat de leerlingen die sterk zijn in de zes andere intelligenties, moeilijker toegang hebben tot de leerstof. Nochtans is het volgens de auteur een kleine moeite voor de leerkracht om iedereen aan bod te laten komen. Door de lessen zo te veranderen dat ze alle intelligenties aanspreken. Met andere woorden: door de lessen structureel aan te pakken.

Af en toe onderbroken door een "gevalsbeschrijving", bespreekt de auteur alle intelligenties op dezelfde manier:

  • Wat is het?
  • Wat zijn de kenmerken ervan die je bij de leerlingen kunt zien?
  • Welke soort activiteiten sluit bij deze intelligentie aan (+ voorbeelden)?
  • Waar vind je meer informatie?

Deze hoofdstukken helpen de leerkracht op weg om elk van de intelligenties in de lessen een plaats te geven. Minstens even belangrijk zijn de hoofdstukken die daarna komen.

In het twaalfde hoofdstuk zet de auteur de verschillende intelligenties nog eens op een rijtje. Vanuit het standpunt van de leerling die vanuit deze intelligentie leert en werkt. Eigenlijk is dit een hoofdstukje "Hoe leer ik mijn leerlingen beter kennen". Omdat deze intelligenties ook aan het Zijn van de leerlingen raken.

Het dertiende en laatste hoofdstuk van dit boek vind ik persoonlijk het boeiendste. Het biedt per intelligentie een lijstje met concrete observatiepunten. Aan de hand daarvan kun je jouw leerlingen snel typeren.

Een handig boekje voor de leerkracht die in de klas snel met de theorie van de Meervoudige Intelligentie aan de slag wil.

De educatieve uitgaven van Bazalt worden in België verdeeld door uitgeverij Abimo.

afdrukken

19:20 Gepost door Lieven Coppens in Bazalt | Permalink | Tags: intelligentie, meervoudige intelligentie, mi | |

De commentaren zijn gesloten.