2011.04.12

De methode Kids' Skills

Auteur: Ben Furman
Titel: De methode Kids' Skills. Op speelse wijze vaardigheden ontwikkelen bij kinderen.
Uitgeverij: HNB | Uitgeverij Nelissen
Plaats: Barneveld
Jaar: 2009 (vierde druk)
Pagina's: 160
ISBN-13: 978-90-244-1745-2
Prijs: € 17,50

de methode kids' skills - op speelse wijze vaardigheden ontwikkelen bij kinderenEen probleem is een vaardigheid die je nog moet ontwikkelen. Deze zin vat de essentie van de methode Kids’ Skills het beste samen. Een probleem is dus niet de schuld van het kind of zijn ouders (of bij uitbreiding: zijn leerkrachten). Het moet dus ook niet ‘opgelost’ worden. Nee, de methode nodig het kind uit om actief mee te werken aan het verwerven van vaardigheden en het zoeken naar antwoorden op dat probleem. Maakt ze deskundige hulpverleners overbodig? Helemaal niet. Ze herdefinieert hun functie als katalysatoren voor kinderen en hun ouders (of bij uitbreiding: leerkrachten) die niet langer oplossingen aanreiken, maar het verwerven van nieuwe vaardigheden ondersteunen. De methode Kids’ Skills gaat verder dan het positieve benoemen, ze ademt het positieve uit, niet in het minst omdat ze alle betrokkenen letterlijk verontschuldigt. Oplossingsgerichte psychologie op zijn best!

Het boek De methode Kids’ Skills is de sleutel tot de methode van Ben Furman. Dit moet je gewoon gelezen hebben. Het is tegelijk:

  • een handleiding bij de methode;
  • een inleiding tot de oplossingsgerichte psychologie;
  • een ideeënboek over het opvoeden van kinderen.

De ruggengraat van dit boek bestaat uit de uitgebreide beschrijving van de vijftien stappen van deze methode. Deze komt er al na amper tien bladzijden uitleg van de auteur over het ontstaan en de inhoud van de methode. Ben Furman legt elke stap haarfijn uit:

  • Waarom moet je hem zetten?
  • Hoe pak je hem het beste aan?
  • Waar moet je extra op letten?

Dit zijn slechts enkele vragen waarop je als lezer een concreet en constructief antwoord krijgt. Alsof dat nog niet genoeg is, geeft de auteur elke stap de nodige concrete voorbeelden mee. En zorgt hij er aan het einde van elke stap voor om in een grijs tekstkadertje de essentiële band met de andere stappen nog eens te verduidelijken.

Het laatste deel van het boek gaat heel concreet in op het gebruik van de methode bij veel voorkomende problemen bij kinderen, gaande van slechte gewoonten over leerproblemen naar gedragsproblemen (of is het omgekeerd). Aan de hand van praktijkvoorbeelden uit de hele wereld leer je hoe de methode kan aangewend worden.

Lezen!

Bij dit boek hoort het Mijn Kids' Skills vaardighedenboek (€ 10,-) en de Ik kan het! poster (€ 5,- A3-formaat, € 12,50 A1-formaat) uitgegeven door de Nederandse uitgeverij Pica. Het boek zelf wordt ook verdeeld door deze  uitgeverij die de andere uitgaven van Ben Furmans Kids' Skills in haar fonds heeft.

afdrukken

11:28 Gepost door Lieven Coppens in Uitgeverij Nelissen | Permalink | Tags: angst, gedrag, kids' skills, methodiek, ouders, vervelende gewoontes | |

De commentaren zijn gesloten.