2012.11.25

Ben ik getict?

Auteur: Cara Verdellen
Titel: Ben ik getict?
Over tics en tourettisme
Uitgeverij: Boom
Plaats: Amsterdam Meppel
Jaar: 2008
Pagina's: 102
ISBN-13: 9789053522783
Prijs: € 15,95

ben ik getict - over tics en tourettismeDit boekje, dat geschreven is vanuit de zelfhulpgedachte, is een goed naslagwerkje voor iedereen die met het syndroom van Gilles de la Tourette te maken krijgt en snel elementaire kennis over deze stoornis wil opdoen. Hoewel het niet echt in te schrijven is in de reeks van psycho-educatieve werken, kan het voor jongeren met het syndroom van Gilles de la Tourette toch deze meerwaarde hebben.

In dit boekje legt de auteur aan de hand van de verhalen van een zestal kinderen en jongeren uit wat het betekent om met tics door het leven te gaan. De boodschap die in dit hoofdstuk manifest aanwezig is, is deze van de normaliteit: mensen met Tourette zijn niet gek.

In het tweede hoofdstuk komt de informatie over tics en Tourette aan bod. De auteur schetst hier beknopt het beeld van deze problematiek. Niet alleen de kenmerken komen aan bod, maar ook dingen zoals de mogelijke gevolgen voor de persoon  als de genetische en neurologische aspecten krijgen hier een plaats.

Twee methodes om tics zelf onder controle te krijgen, vormen de inhoud van hoofdstuk drie. Deze methodes, die enkel bedoeld zijn voor eenvoudige of minder ernstige ticstoornissen, worden uitgebreid beschreven. Daarbij legt de auteur er heel duidelijk de nadruk op dat deze niet geschikt zijn voor ernstige stoornissen zoals Tourette. Voor deze ernstige ticstoornissen verwijst ze de lezer naar de professionele hulp.

Deze professionele of deskundige begeleiding wordt in zijn verschillende vormen in het vierde hoofdstuk besproken. Zowel de gedragstherapie als de behandeling met medicijnen komen aan bod. Beiden worden ook tegen elkaar afgewogen: hieruit blijkt dat de ene vorm de andere niet noodzakelijkerwijs uitsluit.

Het vijfde en laatste hoofdstuk leert de lezer hoe de omgeving het beste omgaat met iemand met een ticstoornis of het syndroom van Gilles de la Tourette.

Dit boekje heeft theorie en praktijk op een goede manier samengebracht. Daardoor is het een goed middel om te gebruiken als eerste kennismaking met ticstoornissen en het syndroom van Gilles de la Tourette.

afdrukken

21:03 Gepost door Lieven Coppens in Boom | Permalink | Tags: tics, ticstoornis, tourette | |

De commentaren zijn gesloten.