2013.03.02

SuperZeno

Auteur: Inne Van den Bossche
Titel: SuperZeno
Uitgeverij: Abimo
Plaats: Sint-Niklaas
Jaar: 2013
Pagina's: 32
ISBN-13: 978-90-5932-941-6
Prijs: € 11,95

superzenoHoe leg je aan een jong kind uit dat het allergisch is voor iets? Dit is een vraag die ouders van kinderen met astma of allergische neusklachten zich ongetwijfeld stellen. Inne Van den Bossche, de geestelijke moeder van de Zeno-reeks, geeft met SuperZeno op deze vraag een duidelijk, wetenschappelijk verantwoord en creatief antwoord. Voor die wetenschappelijke achtergrond ging ze op ‘consultatie’ bij Prof. Dr. Frans De Baets (kinderlongarts UZ Gent) en Prof. Dr. Philippe Gevaert (Allergienetwerk UZ Gent). Kinderen die allergisch zijn voor huisstofmijt en/of pollen lopen al heel vroeg tegen de grenzen van hun kunnen aan. Grenzen die kunnen verlegd worden door een aangepaste medicatie en een goede therapietrouw. Maar daarvoor moet er eerst een diagnose zijn.

In haar boek brengt Inne eerst en vooral het traject van beperkingen door astma of een neusallergie over diagnose tot behandeling in kaart. Daarvoor promoveert ze de huisstofmijt en de pollen tot de status van SuperZeno’s onzichtbare monstertjes. Monstertjes waartegen SuperZeno vecht door consequent zijn medicatie in te nemen.

Wie het boekje gelezen heeft, ziet misschien niet hoe Inne Van den Bossche alles weer perfectionistisch in beeld heeft gebracht. De testapparaten uit het ziekenhuis is ze ter plaatse gaan bekijken. Vergelijk de tekening van de longfunctiecabine maar eens met een afbeelding hiervan op het Internet. Of vergelijk de afbeeldingen van de huisstofmijt en de diversiteit van de pollen maar eens met de foto’s ervan die je vindt met de zoekrobot voor afbeeldingen van Google. Je zult ongetwijfeld versteld staan van de realistische manier van voorstellen.

Door de wetenschappelijk juiste informatie en de zeer realistische tekeningen is SuperZeno zowat het psycho-educatieve boekje bij uitstek geworden voor jonge kinderen met een allergie voor huisstofmijt of een neusallergie. Maar er is meer! In samenwerking met Prof. Dr. Philippe Gevaert van het Allergienetwerk UZ Gent maakte Inne (ik heb het voorrecht haar bij haar voornaam te mogen noemen) een allergiedagboek dat kinderen moet aanzetten tot therapietrouw. In dit dagboek krijgen ze niet alleen kindvriendelijke informatie. Ze kunnen erin bijhouden:

  • Waarvoor ze allergisch zijn;
  • Wat voor hen de kritieke periodes van het jaar zijn;
  • Welke dosis medicatie ze op welk moment moeten nemen.

Daarenboven kunnen ze in het dagboek gedurende twaalf weken dagelijks bij houden hoe ze zich voelen en of ze hun medicatie hebben ingenomen. Om de therapietrouw te bevorderen mogen ze elke dag een sticker kleven in het boekje op voorwaarde dat ze hun medicatie correct hebben ingenomen. Dit dagboekje is niet in de handel verkrijgbaar. Het is de bedoeling dat kinderen die bij het Allergienetwerk op consultatie gaan, dit dagboek meekrijgen.

Gezien de unieke combinatie van kinderboek en kindvriendelijk dagboek, verdient deze SuperZeno zonder de twijfel het predicaat van Naslagwerk met karakter!

naslagwerk met karakter afdrukken

17:32 Gepost door Lieven Coppens in Abimo | Permalink | Tags: allergie, astma, gezondheid, huisstofmijt, neusallergie, pollen, psycho-educatie | |

De commentaren zijn gesloten.