2015.12.06

De Gilles de la Tourette Survivalgids

Auteur: Annick Beyers & Erik Buelens
Titel: De Gilles de la Tourette Survivalgids
Uitgeverij: Abimo
Plaats: Sint-Niklaas
Jaar: 2015
Pagina's: 180
ISBN-13: 978-94-6234-343-6
Prijs: € 11,95

de gilles de la tourette survivalgidsAlle survivalgidsen van de Vlaamse uitgeverij Abimo hebben stilaan de status van dit-moet-je-gelezen-hebben verworven. Geschreven voor kinderen en jongeren om zelf te lezen en om zichzelf te kunnen helpen, zijn ze eveneens verplichte literatuur voor leerkrachten, ouders en iedereen die op een snelle en toegankelijke manier een basisinzicht wil hebben in deze problematiek. Want laat ons eerlijk zijn: een leer- of ontwikkelingsprobleem of een stoornis is niet alleen een probleem voor het kind zelf maar ook voor zijn (ruimere) omgeving.

De Gilles de la Tourette Survivalgids valt binnen deze heel degelijke reeks op doordat het verhaal dat de auteurs brengen helemaal doorleefd is. Het gaat er de auteurs niet alleen om hun grondige kennis van dit syndroom door te geven. Ze hebben er duidelijk ook heel wat warmte en humor in gestopt, warmte en humor die het kind of de jongeren en zijn omgeving moeten helpen om op een constructieve manier met Tourette om te gaan.

Voor mij valt deze gids dan ook uiteen in twee grote delen. Het eerste deel bestaat uit het eerste en tweede hoofdstuk waarin de auteurs het obligate stukje theorie over het syndroom van Gilles de la Tourette brengen en tegelijk aandacht hebben voor de comorbiditeit.

Vanaf het derde hoofdstuk begint het tweede deel, dat zich toespitst op psycho-educatie. Het kind of de jongere krijgt inzicht in wat het syndroom met hem of haar doet, hoe het behandeld kan worden en wat de impact is van het syndroom op het schoolleven en hoe je daar mee om kunt gaan. Subliem is het vijfde hoofdstuk waarin de auteurs een twintigtal tips verzameld hebben voor het kind of jongere met Tourette: op een frisse, soms speelse maar altijd inhoudelijk juiste manier geven deze tips hem of haar nog meer inzicht in het syndroom én manieren om de eigen handelingsverlegenheid te overwinnen.

In het handelingsgerichte werken vinden we de positieve en protectieve factoren heel belangrijk. Welnu, het zesde hoofdstuk geeft je er meteen een dertigtal en is tegelijk een schitterend voorbeeld van hoe je bepaalde eigenschappen ook positief kunt benoemen. De gids sluit voor het kind of de jongere af met informatie over bekende mensen met het syndroom en de verenigingen waar ze samen met hun familie terecht kunnen.

Maar laat me toch nog even stil staan bij de rode bladzijden achteraan in het boek. Deze zijn geschreven voor de mensen uit de directe omgeving van het kind of de jongere: de ouders, de brussen, de grootouders en de leerkrachten krijgen hun persoonlijke tips mee.

Een echte aanrader!

afdrukken

19:38 Gepost door Lieven Coppens in Abimo | Permalink | Tags: psycho-educatie, tics, ticstoornis, tourette | |

De commentaren zijn gesloten.