2018.02.25

Hulpwaaier Hoogsensitiviteit

Auteur: Marianne Voetee-Dibbink
Titel: Hulpwaaier Hoogsensitiviteit
Informatie en strategieën bij de hand
Uitgeverij: Pica
Plaats: Huizen
Jaar: 2017
Pagina's: 68
ISBN-13: 978-94-92525-20-8
Prijs: € 14,95

hulpwaaier hoogsensitiviteit - Informatie tips en strategieën bij de handStilaan komt er meer wetenschappelijk bewijs dat het fenomeen hoogsensitiviteit wel degelijk bestaat. Het getuigt eens te meer van de ernst waarmee uitgeverij Pica voortdurend haar boekenfonds uitbreidt, dat zij pas nu deze hulpwaaier uitbrengt en niet veel vroeger mee surfte op de hype van het moment. Net daardoor is deze hulpwaaier een van de betere toevoegingen aan de literatuur over hoogsensitiviteit. Ook al moet een en ander dat de auteur aanbrengt in deze waaier bekeken worden in het licht van een snel veranderende wetenschappelijke realiteit. Maar dat is met andere, zich ontwikkelende concepten evenzo.

Zoals altijd is ook de inhoud van deze hulpwaaier opgebouwd rond verschillende concrete thema’s. Deze thema’s zijn de volgende:

  • Wat is hoogsensitiviteit:In een zeer toegankelijke taal wordt het begrip duidelijk gedefinieerd en afgebakend. Heel belangrijk is dat hier benadrukt wordt dat het gaat over een eigenschap en niet over een stoornis of aan-doening. Met duidelijke referenties naar het wetenschappelijk bewijs overstijgt de hulpwaaier het niveau van het zweverige en mystieke dat er lang rond dit begrip heeft gehangen. Het brengt de kenmerken van hoog-sensitieve kinderen heel mooi naar de voorgrond en geeft concrete voorbeelden van de manieren waarop hoogsensitiviteit zich kan uiten;
  • Hoogsensitiviteit thuis: Hierin beschrijft de auteur hoe ouders deze eigenschap kunnen herkennen bij hun kind, wat zijn behoeften zijn en welke noden dit kind heeft. Het eindigt met een overzicht van concrete tips voor zowel de ouders als hun kind om het allemaal meer (be)leefbaar te houden;
  • Hoogsensitiviteit op school:Hierin beschrijft de auteur hoe leerkrachten deze eigenschap bij een leerling kunnen herkennen, wat zijn behoeften zijn en welke noden hij heeft. Het eindigt met een overzicht van con-crete tips die de leerkracht in de klas kan toepassen;
  • Hoogsensitiviteit onderscheiden van andere eigenschappen: Deze rubriek gaat dieper in op wat hoogsensitiviteit doet verschillen van ADHD, autisme en hoogbegaafdheid;
  • Hoogsensitiviteit en mindset: In deze rubriek legt de auteur een verbinding tussen hoogsensitiviteit en de Mindset-theorie van Carol Dweck. Ze legt nogal sterk de nadruk op de fixed mindset omdat hoogsensitieve kinderen daar vaak mee te maken hebben en toont wegen om deze nefaste patronen te doorbreken.
  • Bronnen en aanbevelingen: Dit is een zeer uitgebreide lijst van plaatsen en literatuur waar men meer over hoogsensitiviteit kan bekijken en lezen.

De moeite meer dan waard!

afdrukken

15:22 Gepost door Lieven Coppens in Pica | Permalink | Tags: hoogsensitiviteit | |

2018.02.21

Een nieuwe uitgeverij

gompel&svacina.pngIk ben heel blij een nieuwe uitgeverij te kunnen aankondigen, een nieuwe uitgeverij die meteen heeft toegezegd om mij ook recensie-exemplaren te bezorgen van voor deze boekenblog relevante boeken.

Een van de personen achter deze uitgeverij is zeker geen onbekende. Huug Van Gompel was Dé man achter uitgeverij Garant die heel wat relevante boeken over onderwijs, ontwikkelingsproblemen, leerproblemen, onderwijsloopbaanbegeleiding en dergelijke liet verschijnen. Samen met mede-oprichter Stephan Svacina, tot voor kort uitgever bij Garant/Maklu, wil hij op een nieuwe en creatieve manier het boek in een snel veranderende kennismaatschappij een vernieuwde maar prominente plaats geven en nieuwe auteurs een eerlijke kans geven. Ik kijk er alvast naar uit om een eerste boek van deze uitgeverij te recenseren.

Je kunt alvast een kijkje nemen op hun website: gompel-svacina.eu  

21:23 Gepost door Lieven Coppens in Gompel&Svacina | Permalink | |